Elektromos padlófűtések – 2024

Elektromos padlófűtések a gyakorlatban

Elektromos padlófűtések. Mik is jellemzik röviden?

–   egyenletes hőeloszlást, magas komfortérzetet biztosít
–   percízen szabályozható akár távolról is (WIFI)
–   gyorsan kiépíthető (egy helyiség lerakása és bekötése 1-2 óra max.)
–   nem foglal helyet az enteriőrben
–   gyorsabban felmelegszik mint a vizes padlófűtés
–   nincsenek mozgó, kopó alkatrészek
–   nem igényel karbantartást
–   nincs szükség kazánra, kazánházra
–   biztonságos – nincs tűzveszély
–   hosszú élettartam – 10 – 20 – 25 év garancia gyártótól függően

elektromos padlófűtések

Elektromos padlófűtések előnyei

Az elektromos padlófűtés nemcsak egy egészséges fűtési megoldás, hiszen a legjobb rendszer az allergiától szenvedők számára. Szinte egyáltalán nem okoz porképződést, másrészt a padlófűtési rendszerek sugárzó hője közvetlenül hat a testre, anélkül, hogy először a helyiség levegőjét kellene felmelegíteni.

Így ugyanazt a komfortérzetet érhetjük el, de 2-3 °C – kal alacsonyabb szobahőmérséklet mellett, azaz az ennek megfelelő 10-15% fűtési költséget is megspórolhatjuk!

Ez is kedvezően hat az egészségre, mert az emberi test pont ezt kívánja – meleget a lábnak és hideget a fejnek.

Költségszintben az elektromos padlófűtések bekerülési költsége fele és harmada is lehet a fajtától függően a hagyományos (vizes rendszerű)  radiátoros fűtésekhez viszonyítva.

Az  üzemeltetési költségük ha magasabb is a hagyományos padlófűtésekéhez képest, de emellett teljes mértékben karbantartás-mentesek és megújuló energiaforrásokkal akár most, akár a jövőben kombinálhatók, napelem rendszerrel kiszolgálhatóak..

Elektromos padlófűtések hidegburkolat alá

Elektromos padlófűtések közül a hagyományos fűtőszőnyegek javasoltak kerámia, márvány és kőburkolatok alá. Elsősorban természetesen utólagos kialakításnál, mert  a padló rétegrendjének kialakításakor talán sokszor jobb hatást ad a hőtárolós rendszer, azaz az aljzatbetonban letekert elektromos fűtőkábeles padlófűtés.

A fűtőkábeles rendszer előnye egyébként a hőtárolós jelleg mellett, hogy hideg és melegburkolat is rakható rá!

Vinyl burkolatnál is szigorúan ez a fajta padlófűtésrendszer használandó, flexibilis önterülő anyaggal kiegyenlítve a kábelek közti területet és az aljzatot.

(katt a képre)

Elektromos padlófűtések melegburkolat, laminált padló alá

Elektromos padlófűtések közül az alumínium fűtőszőnyegeket javasoljuk szárazon rakott melegburkolatok és különösen laminált padló alá.

10-12 mm-nél vastagabb melegburkolatnál már vigyázni kell, nehogy a burkolat „hőszigeteléssé” váljon, lerontva a fűtés hatásfokát.

Az alu fűtőszőnyeg a régebben használt infrafilm (fűtőfilm) utódja, melynek alkalmazásával jelentősen csökken a larakás ideje és meghibásodási esélye. Egyszerűsége miatt akár házilagosan is lerakható, természetesen a bekötést, ellenőrzést, mérési jegyzőkönyv készítését a garanciához bízzuk villanyszerelőre!

(katt a képre)