Mennyit fogyaszt 2000 Watt?

Hogyan számoljuk ki egy 2000 Wattos elektromos fűtőtest fogyasztását?

Mennyit fogyaszt 2000 Watt? Egyik leggyakoribb kereső kifejezés a google-ben. A válasz persze erre a kérdésre egyszerű, 2000 W, az 2 kW, azaz 1 óra alatt 2 kWh energiát fogyaszt el folyamatos működéssel. Tehát ez a válasz pontos, ha olyan elektromos fűtőtestet, villanyradiátort használunk, amin nincs termosztát, azaz nincs ami szabályozza az áramfelvételt a hőmérséklet függvényében.

Pontosabb a kérdés így: mennyit fogyaszt egy 2000W teljesítményű elektromos konvektor vagy fűtőpanel?

Válaszolni természetesen további kérdések megválaszolásával tudunk korrekten.

Milyen körülmények között?

Milyen méretezéssel (alul méretezett vagy megfelelő) ?

Hány fokra állítva?

Milyen külső hőmérsékletnél?

mennyit fogyaszt, viilanyóra

Mennyit fogyaszt 2000W termosztátos elektromos fűtőtestek esetében?

Extrém példaként egy 2000W teljesítményű fűtőpanel egy 50 m2 rossz hőszigetelésű garázsban 20 fokra állítva kemény télen nyilván nem tudja felfűteni a garázst 20 fokra, hiszen ennek biztosítására minimum 5-6 kW teljesítmény szükséges. Így a fűtőtest folyamatosan fog működni, legfeljebb a túlfűtés védelem avatkozik be néha.

Ebben az esetben az elektromos energiafogyasztás itt 24 óra x 2 kW = 48 KWh lesz. De ugye így nyilván nincs értelme használni a fűtésünket.

Értelmesen és jó méretezéssel egy 2000W fűtőpanel egy 18-20 m2-es, 2,7m belmagasságú és normál hőszigetelésű szobában érzi jól magát, ahol egy külső környezettel érintkező fal van.

Itt sokéves tapasztalat, hogy ha összeadjuk a működési időszakaszokat, melyet a termosztát szabályoz, kb. napi 8 óra az üzemidő a fűtési idényben átlagosan. Azaz enyhébb időben lehet ez napi 4-5 óra, keményebb külső hőmérsékletnél 8-11 óra is.

Tehát a tapasztalatok szerint egy jól méretezett teljesítményű 2 kW elektromos fűtőpanel átlagosan

8 óra x 2 kW = 16 KWh elektromos energiát fogyaszt.

Ez mostani (2024) rezsihatár alatti áraknál kerekítve napi 640.-Ft, havi 19.200.-Ft várható költség a fűtési idényben. Éves átlagáron fele ennyi, azaz 9.600.-Ft/hó éves szinten.

A fentiek normál, 21-22 C fokos belső hőmérséklet tartására vonatkoznak, hiszen ha emeljük a termosztáton beállított hőfokot, fokonként kb. 5% fogyasztás növekedéssel számolhatunk.

(2011 óta forgalmazzuk fűtéseinket, visszajelzéseink bőven vannak, de a számla összege sosem haladta meg ezt!)


A fogyasztás tovább csökkenthető a programozható termosztát használatával, illetve infra + konvekciós rendszerű, infra fűtőpanel használatával.

mennyit fogyaszt 2000W elektromos fűtőpanel

Mennyit fogyaszt 2000 Watt (vezérlés) termosztát nélküli fogyasztók vagy fűtőtestek?

Térjünk vissza az elején említett beépített termosztát nélküli egyszerűbb elektromos fűtőtestekhez.

Ide tartoznak például a különböző teraszfűtő infra hősugárzók vagy alap infra sötétsugárzók is, amelyek kitűnően használhatóak zónafűtésre, bizonyos területek komfortossá tételében.

Mivel itt csak folyamatos hőközlés esetén jön létre megfelelő hőérzet, ezek az elektromos fűtések folyamatosan mennek.

Viszont csak akkor használjuk őket, amikor szükséges, azaz amikor épp kinn vagyunk a teraszon vagy a műhelyben dolgozunk. Így ezek a vezérlés nélküli fűtőtestek fogyasztását a teljes üzemidővel kell számolni.

Például, ha valaki kiül télen az erkélyén vagy a teraszra kávézni vagy cigarettázni fél órára, akkor a 2000 Wattos infra hősugárzó 0,5 óra x 2 kW= 1 KWh energiát fogyaszt, ez a helyes válasz a mennyit fogyaszt 2000 Watt elektromos teljesítményű hősugárzó kérdésre.

Többek közt ezek a helyi infrafűtések ezért is jobbak rezsi szempontjából, mint a gázos „gomba”.