Villanyradiátorok

Melyik fűtés a legjobb? – Elektromos radiátor, villanyradiátor

Villanyradiátor. Sajnos van olyan forgalmazó, aki minden elektromos fűtőtestjét radiátornak hívja, pedig az elnevezéshez a konvekciós + infrafűtés (fűtőpanel)  jelleg mellett hőtároló képesség is tartozik.

Ráadásul a latin eredetű radiátor szó a radiatum szó származéka, melynek sugárzó a jelentése. Tehát vajmi kevés köze van a manapság oly népszerű konvekciós fűtésmechanizmusú elektromos konvektorokhoz!

A lényeg, hogy minél komfortosabb legyen a fűtésünk, azaz a sugárzó, infrafűtés ne lüktetve, hanem kiegyenlítetten adja a meleget!

Akkor melyik fűtés a legjobb? Ahol ilyen az igény, ott valószínűleg az infrafűtéssel kombinált egyenletes hőleadású villanyradiátor a nyerő.

villanyradiátor, elektromos radiátor

Fontos tudni, hogy ezek az elektromos fűtőtestek nem az éjszakai áramos felhasználásra szolgálnak, hiszen nincs bennük 100-150 kg samott tégla a hőtárolásra. Zavaró ventilátor sincs a készülékházban! Kizárólag a komfortérzet növelése és a fogyasztás csökkentése a cél!

Igazából ilyet a  választékból csak a francia Atlantic Nirvana vagy a felső kategóriás  Atlantic fűtőtestek  (pl. AGILIA a képen) tudnak.

Az Agilia különlegessége, hogy a konvekciós fűtőbetét mellett infrafűtő, sugárzó fűtést adó külön melegített alumínium előlapja van. Többek közt ez is raktárról rendelhető a webáruházunkban és szaküzleteinkben is.

Az új Nirvana NEO már hőtárolós, öntöttvas fűtőbetéttel rendelkezik, az 2023-ban bevezetésre került Atlantic Agilia, pedig kettős fűtőbetéttel, konvekciós + előlap infrafűtés segítségével működik.

Falon helyezzük el, precíz termosztát és alumínium ház jellemzi. Az elektromos radiátorok hőtárolása nem azért van, hogy vezérelt árammal is lehessen használni!

Milyen pluszt ad a villanyradiátor egy fűtőpanelhez képest?

Egy villanyradiátorok például kompozit lemez (NIRVANA DIG.)  vagy öntöttvas (NIRVANA NEO) hőtároló egységek használatával és megfelelő vezérlésével ad nagyon kellemes, állandó meleg-érzetet. A termosztát ki- és bekapcsolása következtében a radiátor nem változtatja számottevően a hőmérsékletét, a hőtároló egység akkor is biztosítja a meleg leadását, amikor a készülék nem működik. Azaz elsősorban a sugárzó fűtés, infrafűtés egyenletességét kapjuk meg egy viszonylag lüktetve fűtő fűtőpanellel szemben.

Talán ide sorolhatóak a spanyol CLIMASTAR kerámia fűtőpanelek (NEM FORGALMAZZUK MÁR!) is valamilyen szinten, de a Climastar fűtőpanel alapvetően konvekciós fűtési mechanizmusú fűtőtest!

A konvekciós fűtőbetét (mint a norvég paneleké) felfelé áramló meleg levegője felmelegíti a kerámia előlapot, mely meleget sugároz előre és közben el is tárolja a hőenergia egy részét, valamennyire egyenletessé téve a hőérzetet.

„Gentle Heating” – folyamatos, kellemes melegérzet a fő jellemzője

villanyradiátor agilia kettős fűtőbetét
ATLANTIC AGILIA villanyradiátor